Nie tylko znane pierniki, ale niemal wszystkie rodzaje ciast można przygotować z dodatkiem miodu. Chociaż w czasie pieczenia ulega destrukcji część wartościowych składników odżywczych zawartych w miodzie, opłaca się mimo to korzystać z dobrych jakościowo miodów. Ze względu na fakt, że produkty pieczone z dodatkiem miodu są stosunkowo wilgotne, temperatura wewnątrz wypieku najczęściej nie przekracza 100 °C. Największe straty składników odżywczych zawartych w miodzie występują w górnej powierzchni wypieku. Niektóre składniki miodu są mało wrażliwe na gorąco i bez uszczerbku przetrwają proces pieczenia.

Jeśli zamiast cukru stosujemy do pieczenia miód, warto ograniczyć ilość mokrych składników ciasta (woda, jaja, mleko), ponieważ miód zawiera o wiele więcej wody niż cukier. Wypieki z miodem brązowieją szybciej niż te z dodatkiem cukru. Z tego powodu te pierwsze należy wcześniej wyjmować z piekarnika lub piec w niższej temperaturze.

 

PRASKI TORT JABŁKOWY

Składniki:

80 g stopionego masła
150 g miodu
3 jajka
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g jabłek
sok z ½ cytryny
30 g masła
50 g miodu
75 g płatków migdałowych
1 łyżeczka mleka
½ łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Stopione masło miód i jajka wymieszać na pienistą masę. Dodać mąkę, wanilię, proszek do pieczenia i całość wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy. Obrać jabłka, pokroić na 8 części, rozłożyć w cieście i pokropić sokiem z cytryny. Roztopić masło i miód dodać płatki migdałowe, mleko i cynamon. Wymieszać. Polewę rozprowadzić po jabłkach. Całość piec około 45 minut w 200  °C na złocistobrązowy kolor.

Wariant: jabłka mogą być zastąpione śliwkami lub wiśniami.

 

CIASTECZKA MAŚLANE

Składniki na ok. 16 sztuk:

CIASTO:

3 jajka
150 g fruktozy
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 kubeczek kwaśnej śmietany
1 torebka proszku do pieczenia

POLEWA:

160 g masła
10 g miodu
55 łyżek mleka
płatki migdałowe

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą ciasto i przełożyć na blachę. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200  °C. W naczyniu podgrzać mleko, roztopić w nim masło i miód, wymieszać, aż się wszystko dokładnie rozpuści. Dodać płatki migdałów. Masą posmarować ciasto i zabiegać dalsze 5 minut.

 

MIODOWNIK

Składniki:

CIASTO:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
2 jajka
100 g miodu prawdziwego płynnego
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka

PONCZ DO CIASTA:

1/4 szklanki wody
1 łyżka miodu

MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI:

1 1/2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
400 g masy kajmakowej
200 g masła lub margaryny
100 g orzechów włoskich zmielonych

POLEWA:

3 łyżki masy kajmakowej
50 g orzechów włoskich posiekanych

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać zimne masło, jajka i miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na cztery równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 21 x 25 cm. Każdy placek upiec oddzielnie na papierze do pieczenia w 180*C przez ok 10 min. Wystudzone smarować wodą osłodzoną miodem.
Odłożyć 3 łyżki kajmaku na polewę. Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dodać kostkę masła i nadal podgrzewać. Kiedy się zagotuje wsypać zmielone orzechy i rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i gorącym przekładać placki miodowe, lekko je dociskając. Pozostawić do stężenia obciążając ciasto np deską do krojenia.
Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni. Odłożony kajmak podgrzać, aby się rozpuścił i rozsmarować na wierzchu miodownika. Posypać prażonymi orzechami. Odstawić na parę dni, aby blaty ciasta zmiękły.

Źródła:

Miód odżywia, leczy, pielęgnuje, Renate Frank, Wydawnictwo RM

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kajmakowy-miodownik-z-orzechami