Wielu z nas sięga po złocisty nektar głównie ze względu na jego walory smakowe. A przecież miód oprócz tego, że jest doskonałym produktem lekkostrawnej diety i wspiera układ odpornościowy. Miód nie tylko odżywia organizm, lecz także wzmacnia go. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Chociaż nie jest on lekiem, posiada wszystkie cechy, by być wykorzystywanym w profilaktyce przeziębienia i innych infekcji organizmu.

Do niektórych właściwości miodu zaliczamy działanie:
• antybiotyczne,
• przeciwwirusowe,
• przeciwzapalne,
• wykrztuśne,
• przeciwalergiczne,
• przeczyszczające,
• tonizujące,
• przeciwgrzybiczne,
• pobudzające układ odpornościowy.

Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu
jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.

Aby jak najlepiej wykorzystać prozdrowotne właściwości miodu, przy przygotowywaniu z niego mikstur czy naparów warto pamiętać, że miód nie lubi wysokich temperatur i może być podgrzany wyłącznie do temperatury 40 stopni C. Najskuteczniejsze działanie wykazuje, jeśli przyrządzi się z niego napój – miód zalany letnią wodą, pozostawiony na noc. Wtedy aktywują się enzymy oraz rozpoczyna produkcja nadtlenku wodoru, czyli substancji silnie bakteriobójczej. Dużą skuteczność wykazują również bardzo popularne kompozycje typu imbir, cytryna, miód na przeziębienie, łączące nie tylko wyjątkowy smak, lecz także bogactwo witamin i mikroelementów. Dlatego też proponujemy kilka przepisów na jesienne przeziębienie:


Miód z sokiem z cytryny

SKŁADNIKI:

½ szklanki miodu
½ szklanki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Miód rozcieńczyć z sokiem z cytryny. Pić 3 razy dziennie po łyżeczce przy przeziębieniu.


Mleko z cytryną i miodem


SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka
Sok z ½ cytryny
1 łyżka miodu


PRZYGOTOWANIE:

Do gorącego mleka dodać sok z cytryny i miód, wymieszać. Pić przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli, płuc.

Herbata lipowa z miodem

SKŁADNIKI:

2 łyzki suszonego kwiatu lipy
1 szklanka wody
2 łyzki miodu


PRZYGOTOWANIE:

Kwiat lipy zalać wrzącą wodą, parzyć pod przykryciem 15 minut. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Ta herbata doskonale rozgrzewa, obniża temperaturę i łagodzi suchy kaszel.


Syrop imbirowy

SKŁADNIKI:

2 cytryny
miód
korzeniń imbiru o długości 3-4 centymetrów


PRZYGOTOWANIE:

Cytryny sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plastry i usuwamy z nich pestki. Imbir obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego, suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu, na których umieszczamy 3-4 plastry cytryny. Następnie dokładamy dwie łyżeczki startego imbiru. Czynności te powtarzamy aż do wypełnienia słoja. Na końcu całość zalewamy miodem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Po 24 godzinach możemy cieszyć się gotowym syropem. Dodajemy go do herbaty i wody lub przyjmujemy samodzielnie. W czasie choroby należy przyjmować trzy łyżki syropu dziennie. Dla wzmocnienia organizmu wystarczy jedna łyżka na dobę.


Balsam orzechowy z miodem

SKŁADNIKI:

½ szklanki łuskanych orzechów
Sok z 2 cytryn
2 łyzki oliwy z oliwek
3 łyżki miodu


PRZYGOTOWANIE:

Orzechy zemleć orzechy, dodać sok z cytryn, oliwę i miód. Wymieszać. Jeść kilka razy dziennie, aby złagodzić ból gardła.

Gorący miodownik

SKŁADNIKI:

1 szklanka miodu
1 szklanka wody
4 goździki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sok z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować wodę z miodem, usunąć pianę, dodać goździki, kakao, cynamon oraz skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i przecedzić. Podawać na gorąco.

Profilaktycznie, w okresie jesienno-zimowym, warto stosować 1 łyżeczkę (15 ml) nierozcieńczonego miodu 3 razy dziennie. Podczas przeziębienia dawkę 15 ml można zażywać co godzinę.