Miód to tradycyjny i najbardziej popularny środek w walce z przeziębieniem. Ma on działanie wyksztuśne i przeciwzapalne oraz łagodzi podrażnienia błony śluzowej dróg oddechowych. Można go stosować na kaszel, chrypę, stany zapalne gardła, oskrzeli i krtani, a nawet płuc.

Dżem jagodowy z miodem i orzechami

SKŁADNIKI:

2 szklanki czarnych jagód
2 szklanki miodu
30 dag orzechów włoskich, łuskanych

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy moczyć 30 minut, odcedzić i posiekać. Do miodu dodajemy jagody oraz orzechy. Gotować aż całość zgęstnieje.

Herbata z czarnego bzu z miodem i cytryną na gorączkę

SKŁADNIKI:

4 łyżeczki kwiatów z czarnego bzu
sok z 1 cytryny
4 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE:

Kwiaty z czarnego bzu bez szypułek zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Przecedzić i dodać miód oraz sok z cytryny. Herbata działa przeciwzapalnie i obniża gorączkę. 

Balsam orzechowy z miodem na złagodzenie bólu gardła

SKŁADNIKI:

½ szklanki orzechów łuskanych
Sok z 2 cytryn
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy zemleć, dodać sok z cytryn, oliwę i mód. Wymieszać. Jeść kilka razy dziennie, aby złagodzić ból gardła.

Syrop sosnowy z miodem

SKŁADNIKI:

1 szklanka świeżych pączków sosnowych
1 szklanka miodu

PRZYGOTOWANIE:

Świeże pączki sosnowe rozdrobnić, zalać ciepłym miodem i zostawić na tydzień. Powstały syrop stosować po 1 łyżeczce 3 razy dziennie w nieżytach gardła, krtani, jamy ustnej, kaszlu.

Źródło:
Dobra kuchnia, Miód odżywia, pielęgnuje, leczy, Wydawnictwo Dragon, 2012, Bielsko-Biała