Zauważyłeś, że miód może mieć różny smak, kolor i właściwości? Wszystko zależy od miejsca, w którym pszczoły zbierają nektar! Sprawdź, z jakich roślin powstają produkowane w Polsce wyroby pszczelarskie.
Jak pszczoły produkują miód?
Pszczoły zbierają nektar z kwiatów. Jak to robią? Zasysają go do swojego wola. Część zostaje strawiona w trakcie lotu, by owad miał wystarczająco dużo energii i doleciał do ula. Ostatecznie przynosi około 14 mg substancji. Przekazuje je robotnicy i odlatuje dalej, kontynuuje swoje zbiory. Robotnice składają krople miodu w komórkach plastra i odcinają od niego dostęp powietrza. Właśnie w ten sposób powstają zapasy żywności, jakie pszczoły gromadzą dla siebie, na okres zimowy. Te owady są bardzo pracowite i na wszelki wypadek zawsze produkują więcej jedzenia, niż potrzebują.
Rozpoznanie gatunku miodu
W sklepach można znaleźć różne rodzaje miodów, które dzieli się pod kątem roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar. Skąd jednak pszczelarz może wiedzieć, gdzie latają jego owady? Odpowiedź jest całkiem prosta. Jeżeli umieścisz swój ul w pobliżu dużego skupiska określonego gatunku kwiatów, masz pewność, że to właśnie niego sobie upodobają. Robotnice wykazują tak zwaną wierność kwiatową, czyli jeżeli jest taka możliwość, skupiają się na jednej roślinie i to właśnie ona stanowi dla nich bazę do produkcji miodu.
Z czego powstają polskie miody?
Wśród najpopularniejszych rodzajów wyrobów pszczelarskich w Polsce można wymienić miód akacjowy i lipowy. Pszczoły zbierają również nektar z kwiatów facelii, gryki, rzepaku. Jeśli w okolicy ula znajdują się różne gatunki roślin, wytwarzają miód wielokwiatowy. W pasiekach można znaleźć także miód leśny, produkowany z nektaru kwiatów występujących w lesie, takich jak jeżyny, borówki, maliny oraz spadzi iglastej. Każdy z tych przysmaków ma nieco inny skład i kolor, ale zawsze wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Posmakuj różnych rodzajów miodu!
Różnorodność wyrobów pszczelarskich sprawia, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Skorzystaj z oferty polskiej pasieki i przekonaj się, że smak miodu jest naprawdę złożony, a proces jego produkcji w pełni naturalny i z wielu względów inspirujący.