5 zaskakujących faktów o pszczelarstwie

Hodowla pszczół to niezwykle interesujące zajęcie. Poznaj kilka ciekawostek o pszczołach i pszczelarstwie. Dowiedz się, gdzie znaleźć największą pasiekę na świecie i jak kończy się życie trutni. Przedstawiamy fakty, które Cię zaskoczą.

1. Miód się nie psuje

Pszczelarze mogą liczyć na niezwykłą trwałość swoich produktów. Miód ma właściwości antybakteryjne, więc się nie psuje. Wystarczy przechowywać go w szczelnie zamkniętym naczyniu. Idealnym dowodem jest znalezisko archeologiczne z Gruzji, gdzie w 2012 roku odkryto dzban miodu sprzed 5500 lat. Przez tak długi czas jedynie się skrystalizował. Wystarczyło go delikatnie ogrzać, by odzyskał dawną konsystencję.

2. Królowa pszczół składa 3000 jaj dziennie

To imponująca liczba, prawda? Królowa pszczół jest odpowiedzialna za przetrwanie roju i jednego dnia jest w stanie złożyć nawet 3000 jaj. Umieszczane są w komórkach plastra, początkowo mierzą zaledwie jeden milimetr. Czas potrzebny na wygryzienie się dorosłego owada jest dość zróżnicowany, może trwać od 16 do 24 dni.

3. Trutnie są wyganiane z ula

W świecie pszczół trutnie kończą marnie. Ich jedyną rolą jest wydzielanie hormonów i zapładnianie królowej. Po jej unasienieniu umierają. Samce, które pozostaną przy życiu, przed okresem zimowym są wyganiane przez pszczoły z ula, ponieważ uznawane są za bezużyteczne. Poza rojem czeka na nich śmierć z głodu.

4. Pszczelarstwo można studiować

Chcesz zostać pszczelarzem? W tej dziedzinie wiedza naprawdę ma znaczenie. Możesz zapisać się na studia, na przykład w Uniwersyteckim Centrum Medycyny Weterynaryjnej w Krakowie lub na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Dzięki nim dowiesz się, jak dbać o pszczoły, lepiej zrozumiesz ich rolę w środowisku naturalnym.

5. Największa pasieka znajduje się w Maroku

W Maroku znajdziesz największą tradycyjną pasiekę na świecie. Łącznie składa się około z 3700 uli. Położona jest na zboczu góry, a wybudowana została z palm, trzcin, drewna i błota. Pszczoły zbierają tam nektar z drzew arganowych, jałowców, lawendy, akacji, pomarańczy i migdałowców.

Wspieraj pszczoły i pszczelarzy!

Pszczoły pełnią ważne funkcje w ekosystemie, to właśnie one zapylają rośliny i gwarantują bioróżnorodność naszego świata. Kupuj produkty z polskiej pasieki zamiast produkowanego syntetycznie miodu i wspieraj polskie pszczelarstwo.

Scroll to Top