Kupując miód, warto upewnić się, że ma dobrą jakość i jest naturalny. Jak to zrobić? Wykorzystaj nasze porady. Podpowiadamy, po czym poznać naturalne wyroby pszczelarskie i gdzie najlepiej je kupować. Unikaj sztucznych wyrobów!
Cechy naturalnego miodu
Czy miód może być sztuczny? Niestety tak. Niektóre produkty dostępne na rynku nie są wytwarzane przez pszczoły, ale powstają syntetycznie. Ich właściwości różnią się od naturalnych wyrobów. Nie mają takiego samego składu i wartości odżywczych. Jak poznać, że miód jest prawdziwy? Warto przyjrzeć się jego konsystencji i sposobie rozsmarowywania. Jeżeli jest prawdziwy, rozpuszcza się nierównomiernie, ma grudki, gdy umieści się go w zimnej wodzie, to powstają charakterystyczne, ciągnące się pasma. Sztuczny miód natomiast ma idealnie gładką, lejącą konsystencję, bazuje na szybko rozpuszczającym się cukrze. Czytaj etykiety. Producent musi umieścić na nich informacje na temat pochodzenia i sposobu wytwarzania żywności.
Smak prawdziwego miodu
Warto zwrócić uwagę również na smak miodu. W przypadku prawdziwych wyrobów jest on dość złożony. Początkowo słodki, po chwili pozostawia po sobie subtelne poczucie goryczy, a nawet szczypie w język. Produkt sztuczny można określić po prostu jako słodki, monotonny. Nie zawiera witamin, kwasów organicznych, enzymów. Rozlewa się jak woda i nie zachwyca miłośników dobrego jedzenia. Z punktu widzenia dietetycznego jest dosyć bezwartościowy. Jeżeli chcesz kupować naturalne miody, najlepiej korzystać z oferty pasieki i upewnić się, w jaki sposób wytwarzane są proponowane wyroby. Dobry pszczelarz chętnie odpowie na wszystkie pytania, opowie o lokalizacji uli i roślinach, którymi żywią się posiadane przez niego pszczoły.
Postaw na miód prosto z pasieki!
Tak naprawdę każdy, kto choć raz spróbował naturalnego miodu, nie da się nabrać na ten sztuczny. Różnice w smaku i konsystencji są diametralne. Śledź naszego bloga, a poznasz więcej miodowych ciekawostek i przekonasz się, jak wykorzystywać prawdziwe wyroby pszczelarskie w codziennym życiu.