Jesienna aura sprzyja zachorowaniom na przeziębienie i grypę. Pierwsze oznaki uaktywnienia się wirusów są już w październiku, więc warto już teraz zadbać o odporność. Spożywanie prawdziwego miodu bez wątpienia będzie naturalnym sposobem na wsparcie naszej odporności.
Miód na przeziębienie – co wybrać?
Składniki miodu wykazują także działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Zmniejszenia obrzęku błon śluzowych, rozrzedzenia wydzieliny oraz wykazuje właściwości antyseptyczne. Jego właściwości uspokajające, ułatwiające zasypianie oraz działanie napotne są szczególnie warte docenienia w przebiegu przeziębienia, bo nie od dziś wiadomo, że w przypadku przeziębienia, to właśnie odpoczynek i sen są najlepszym lekarstwem. Warto pamiętać, że stosowanie miodu jest szczególnie polecane w kaszlu u dzieci. Badania naukowe udowodniły wyższą skuteczność miodu w kaszlu w przebiegu przeziębienia u dzieci w porównaniu do placebo. Miód wpływa także na przyspieszenie regeneracji organizmu, dlatego też to kolejny ważny powód, aby wykorzystywać go w walce z objawami przeziębienia.
Każdy z miodów korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto jednak zgłębić ten temat i zastanowić na co konkretnie wpływają dane rodzaje miodów.
Miód na przeziębienie – jak stosować?
Miód na przeziębienie można stosować już w trakcie przeziębienia, ale także profilaktycznie, dzięki czemu odporność naszego organizmu jest stale budowana. Należy pamiętać, że miód nie lubi wysokich temperatur. Trzeba dodawać go do napojów, które mają nie więcej niż 40 stopni C. W przeciwnym razie miód straci wszystkie zdrowotne właściwości.
Miód ma najsilniejsze działanie jeżeli spożywamy go bezpośrednio – nakładając na łyżkę i zjadając. Silnie działanie przeciwbakteryjne wykazuje także miód rozpuszczany w ciepłym napoju i odstawiony np. na noc.Dobrym rozwiązaniem jest także podawanie miodu tuż przed snem. Miód podany wieczorem ułatwia zasypianie, łagodzi kaszel, ułatwia oddychanie i niweluje objawy przeziębienia.
Najlepszy miód na przeziębienie
Na wielu portalach znajdziecie informacje o tym, że to miód lipowy albo gryczany będzie tym najlepszym. Nasza odpowiedź na to jest taka – to zależy 😉 Z pewnością różne rodzaje miodów mogą mieć nieco lepsze działanie w pewnym obszarze. Jednak najważniejszym jest by miód, który wybierzesz był miodem z dobrej pasieki, bo tylko taki gwarantuje jego najlepszą jakość. Te kupione w sklepie najpewniej są przegrzane i nie mają w sobie już żadnych wartości odżywczych, a co za tym idzie, często nie są polskie.
Drugą ważną kwestią jest to, by miód smakował! Najmłodsi chętniej będą jeść miód wielokwiatowy, który jest delikatny i kwiatowy, niż spadziowy, który jest dużo bardziej wyrazisty i lekko cierpki.
U nas na pewno znajdziecie dobry miód na przeziębienie.
Poniżej przygotowaliśmy trzy propozycje naparów, które będą wspierać wasze zdrowie. Testujcie i znajdźcie dla siebie najlepszą kompozycję!
NAPAR Z JABŁKA I ROZMARYNU
Ta herbata ma niezwykłe właściwości antybiotyczne, a na dodatek rozmaryn świetnie pobudza trawienie 😉
SKŁADNIKI
Baza – szklanka ulubionej herbaty
gałązka rozmarynu
połówka jabłka
½ łyżeczki miodu
OPCJONALNIE: przyprawy korzenne
Do zaparzonej herbaty dodaj pokrojone w plastry jabłko oraz gałązkę rozmarynu (ewentualnie przyprawy). Całość trzymaj pod przykryciem przez 5 min, dodaj miód i gotowe!
NAPAR Z IMBIRU I POMARAŃCZY
Imbir dzięki swoim właściwościom leczniczym stanowi świetną bazę do leczniczego naparu, który zapobiega rozwojowi infekcji, pobudza krążenie krwi i działa przeciwzapalnie.
SKŁADNIKI
ok. 3 cm świeżego korzenia
plaster pomarańczy
łyżeczka miodu
kilka goździków
Imbir pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce, zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem), dodać plaster pomarańczy i goździki. Całość należy parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodać miód – napar jest gotowy do picia.
ZŁOTE MLEKO
Złote mleko to doskonałe antidotum na rozwijające się przeziębienie, a także gorsze samopoczucie lub wyziębienie. Napój działa odkażająco, relaksująco i silnie rozgrzewająco. Będzie on również naturalną ochroną dla podrażnionego gardła.
SKŁADNIKI
250 ml mleka (krowie lub roślinne)
½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki suszonego imbiru lub ½ łyżeczki świeżego, tartego imbiru
szczypta pieprzu albo chili
OPCJONALNIE: szczypta kardamonu, soli lub odrobina ekstraktu waniliowego
Wszystkie przyprawy należy zalać mlekiem, a następnie gotować na małym ogniu przez mniej więcej kwadrans. Wygotowany imbir możesz odcedzić, jeśli wolisz klarowne napoje.
A jeśli domownicy nie są przyzwyczajeni do smaku kurkumy, możecie zacząć od szczypty 🙂