Sposób na długowieczność – pszczeli pyłek kwiatowy

Medycyna dysponuje dziś wieloma skutecznymi metodami leczenia wielu chorób, jednak często jest to już właściwie „gaszenie pożaru”. Zasadniczym problemem jest tutaj profilaktyka. Pomimo ogromnego postępu technologicznego i farmakologicznego, jedyne z najlepszych sposobów przeciw różnym chorobom ofiaruje nam sama natura. Pszczeli pyłek kwiatowy prezentuje się dość zwyczajnie. Przyjrzymy mu się jednak dokładniej.

Pyłek kwiatowy, które produkują kwiaty, to obok miodu podstawowy pokarm pszczół. Jego wnętrze zawiera fantastyczne konstrukcje, zbyt skomplikowane, by były dziełem człowieka. Pszczeli pyłek kwiatowy jest unikatowym naturalnym magazynem wielu biokatalizatorów. Ma on niezwykle bogaty skład chemiczny – zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotyna, kwas pantotenowy, kwercytyna. Wszystkie te związki czynne działają łagodnie i powoli, nie naruszając istniejącej równowagi narządowej, tkankowej czy układowej. Umożliwia to organizmowi człowieka aktywację własnych naturalnych mechanizmów obronnych, zwiększając szansę na utrzymanie zdrowia.

Dla zrozumienia znaczenia pszczelego pyłku kwiatowego musimy wiedzieć, że zdrowie i choroba nie są zdeterminowane na poziomie narządów, a na poziomie każdej komórki budującej nasze ciało. Dlatego określone składniki odżywcze mogą leczyć je na poziomie komórkowym na długo przed utajeniem się choroby.

Badania przeprowadzone nad pszczelim pyłkiem kwiatowym potwierdziły jego korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Jakie jest jego działanie?

– wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii,

– wzmacnia organizm i działa przeciwko anemii, a także przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych,

– ma właściwości detoksykacyjne (odtruwające), zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych na organizm człowieka,

– ochrania wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej,

– wykazuje właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne,

– zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, zwiększa koncentrację,

– pobudza komórki nerwowe, przez co sprzyja funkcjonowaniu mózgu,

– poprawia pamięć, koncentrację uwagi, procesy myślowe, nastrój oraz wzmacnia siłę psychofizyczną,

– zmniejsza zmęczenie i uczucie niepokoju przyspieszając odzyskanie stanu normalnego,

– poprawia krążenie krwi i oddychanie, co spowolni proces zmęczenia organizmu, w szczególności u osób starszych,

– poprawia wydajność serca,

– chroni prawidłową funkcję wątroby,

– ma bezpośredni wpływ na rozwój umysłowy oraz funkcje autonomiczne rosnącego dziecka,

– profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega występowaniu przeziębienia i grypy, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.

Jakie są wskazania?

  1. Okresy zdrowienia, stany wyczerpania, zmęczenia, niedobory witaminowe, stany napięcia emocjonalnego, obniżonego nastroju.
  2. Stany depresyjne.
  3. Choroby przewlekłe i wyniszczające, ostre i przewlekłe choroby zakaźne.
  4. Ostre niedobory białkowe.
  5. Wypadanie włosów, zwiększona łamliwość i nadmierna miękkość paznokci, pęknięcia skóry w kącikach ust.
  6. Niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza i inne jej rodzaje.
  7. Stwardnienie rozsiane, jako leczenie uzupełniające.
  8. Schorzenia kardiologiczne: choroba niedokrwienna serca, przewlekła niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca, przebyty zawał serca.
  9. Przewlekła niewydolność kończyn dolnych.
  10. Miażdżyca oraz hiperlipidemia.
  11. Choroby przewodu pokarmowego
  12. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
  13. Stłuszczenie wątroby.
  14. Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby – leczenie uzupełniające.
  15. Choroby układu moczowego.
  16. Łagodny rozrost gruczołu krokowego.
  17. Immunoterapia niedoborów odpornościowych.
  18. Choroby wieku starczego, np. choroba Alzheimera.
  19. Choroby skóry.
  20. Choroby reumatyczne – leczenie uzupełniające.
  21. Dolegliwości okresu przedmenopauzowego i przekwitania.
  22. Choroby narządu wzroku.
  23. Schorzenia pediatryczne.

STOSOWANIE:

Profilaktycznie i leczniczo pszczeli pyłek kwiatowy można stosować codziennie i cały rok. Jest on całkowicie bezpieczny! Kuracja pyłkowa powinna trwać min. 2-6 miesięcy w zależności od potrzeby. Jest to najkrótszy okres do wystąpienia oczekiwanego efektu leczniczego.

Przyjmujemy go doustnie, a dawka dzienna dla osoby dorosłej to 15-30-45g (odpowiada to ilości 1-2-3 łyżek stołowych) w dawkach podzielonych, po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej (nie gorącej!) wodzie, herbacie, mleku. Pyłek zaleca się spożywać 15-30 minut przed posiłkiem rano. Nie stosować na noc.

W calu zwiększenia przyswajalności przez organizm warto pozostawić miksturę na 2-3 godziny. Czas ten sprawia, że ziarna pęcznieją i pękają uwalniając swoją zawartość.

UWAGA! Kurację pyłkową należy rozpocząć od kilu gramów na dobę (łyżeczka do herbaty), stopniowo zwiększając ją w ciągu 3-4 dni, do zalecanej dawki optymalnej.

UWAGA!

Nie wolno samodzielnie zmieniać dotychczasowej terapii farmakologicznej, ponieważ może to skutkować poważnymi powikłaniami. Należy poinformować lekarza o zamierzaniu zażywania pszczelego pyłku kwiatowego, który należy traktować jako leczenie uzupełniające.

Czy pszczeli pyłek kwiatowy może być podawany dziecom?

Dzieci, szczególnie w wieku przedszkolnym i szkolnym, często narażone są na spadki odporności, a w związku z tym na infekcje. Pomaga on dzieciom, które mają problemy z niedostatecznym odżywianiem z braku łaknienia, niedobór witamin i pierwiastków śladowych. Zaleca się go także przy zespole złego wchłaniania z zaburzeniami trawienia, zaburzeniach wzrostu, przedłużającej się biegunce oraz innych objawach ze strony przewodu pokarmowego, przy zaburzeniach emocjonalnych, wychowawczych i odpornościowych oraz żywieniowych na różnych etapach rozwoju dziecka.

Dodatkowo, pszczeli pyłek kwiatowy pomaga w leczeniu chorób przewlekłych ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, jak porażenie mózgowe, opóźnienie rozwoju psychicznego i fizycznego, choroby serca, zaburzenia neurologiczne i urazy.

Pyłek całkowicie bezpiecznie jest wprowadzać do diety dziecka od 3 roku życia – tak samo, jak miód. Dzieci chętnie zjedzą pyłek, kiedy usłyszą, że to super jedzenie pszczół dodające nadzwyczajnej siły! Pyłek pszczeli dla dzieci warto wprowadzać rozdrobniony, wymieszany z miodem.

Bibliografia:

Pszczeli pyłek kwiatowy w Apiterapii, Prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, 2012

Pyłek, propolis, mleczko pszczele, Pismo Pasieka, 2012

Scroll to Top